Borówka Amerykańska w słoikach – Źródło zdrowia

Kwiecień 6, 2017

borówki amerykańskie w słoiku

Zimą często brakuje nam świeżych warzyw i owoców, które mogłyby dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin. Jednak to nie znaczy, że całkiem mamy rezygnować ze zdrowej diety. Świetnym pomysłem na rozwiązanie tego problemu mogą być przetwory.

Szczególnie borówka amerykańska w słoikach zachowuje wiele cennych właściwości i nie traci niezbędnych witamin. Dzięki temu możemy w łatwy sposób zapewnić sobie cenne substancje w codziennej diecie. Przygotowanie takich produktów nie jest wcale trudne. Wymaga od nas małej ilości czasu, a efekty będą świetne.

Najprostszy sposób na borówkę amerykańską w słoikach

Kluczową kwestią jest sposób jak najprościej zrobić borówki w słoikach. Warto skorzystać z tradycyjnego i wypróbowanego przepisu. Mamy wtedy pewność, że wszystko wyjdzie tak jak powinno. Nasze owoce należy umieścić w słoiku tak, aby sięgały do połowy jego wysokości. Następnie musimy zasypać je jedną łyżeczką cukru. Nie powinno być go zbyt wiele, aby cały przetwór zachował swój charakterystyczny smak. Następnie należy dopełnić słoik tak, aby został jeden centymetr miejsce i całość posypać ponownie cukrem. Następnie wszystkie słoiki zakręcamy i zagotowujemy, aby odpowiednio je zakonserwować. Mamy wtedy pewność, że bez problemu przetrwają zimę i nic się im nie stanie.

Cały proces jest bardzo prosty, a dzięki temu zyskujemy cenne witaminy na zimowe dni. Unikniemy w ten sposób niedoborów. Jest to wspaniały sposób na podbudowanie naszej odporności!

Jest to ważne w sezonie, kiedy przeziębienia są dla wielu codziennością. Tak przygotowana konfitura będzie również idealna do leczenia grypy jelitowej i wszelkich schorzeń żołądka. Warto również wspomnieć właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej. Borówka Amerykańska posiada substancje, które są świetnymi przeciwutleniaczami. Pozwala to zachować nasz organizm w świetnym stanie oraz uniknąć wczesnego starzenia się. Wielu naukowców potwierdza również jej właściwości przeciwnowotworowe. Zmniejsza ryzyko wystąpienia tej choroby. Jest to szczególnie ważne w dzisiejszych czasach ponieważ zachorowalność znacznie rośnie. Pozytywnie wpływa również na zmniejszenie ilości złego cholesterolu.

Równocześnie powoduje zwiększenie ilości dobrego. Pomoże to z pewnością w profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych. Zadbać o to powinny szczególnie osoby znajdujące się w grupie ryzyka. Stosując naturalne sposoby można uniknąć miażdżycy oraz zawałów, które są częstą przyczyną zgonów. Tego typu choroby są coraz bardziej powszechne.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *